2014.10.30.
10:04

Írta: tükörjáték

Tényleg megbukhat a Fidesz

Lassan két nap telt el a 2010 óta tartott legnagyobb ellenzéki tüntetés óta. Rengeteg véleményt lehet olvasni kezdve attól, hogy most tényleg fordulóponthoz értek a kormánypártok és közel a bukás, egészen addig, hogy az egészet az amerikaiak szervezték, és idővel abbamaradnak a tiltakozások.

Bár közel 50 ezren vettek részt a keddi tüntetésen, de arról egyelőre semmilyen információval nem rendelkezünk, hogy a széles közvélemény, hogyan vélekedik a kormány legújabb „kiváló” ötletéről. Erre minden bizonnyal még legalább két-három hetet kell várnunk, mivel a közvélemény-kutató cégeknek legalább ennyi időre van szükségük egy hiteles felmérés elkészítéséhez.intad2.jpg

Amit tudunk egyelőre az, hogy a kormány saját önszántából szaladt bele egy óriási politikai hibába. A 700 forintos internetadó a 300 forintos vizitdíjhoz jelképpé válhat. Ehhez egyrészt arra lenne szükség, hogy az ellenzék egységesen elinduljon egy ilyen kommunikáció irányába. Másrészt a Fidesznek ragaszkodnia kellene az adó bevezetéséhez. Ha a társadalmi nyomás tovább növekszik, és a november 17-én még többen fognak elmenni tiltakozni mint kedden, akkor könnyen lehet, hogy kormányzati hátraarc lesz.

Mindennek ellenére a Fidesz elég komoly sebeket szerzett az elmúlt két hétben. A párt profinak gondolt kommunikációja összeomlott, mindenki össze-vissza beszél és az egyes szereplők (Német Szilárd) óriási arrogancia mellett közli a véleményét. A párt ahelyett, hogy a helyzetet próbálná konszolidálni inkább tovább szítja a tüzet.intad.jpg

Egyes véleményformálók odáig is elmentek, hogy a 2018-as választás ezzel a baklövéssel gyakorlatilag eldőlt. Az ilyen kijelentésekkel azonban én meglehetősen óvatosan bánnék. Egy kormányzati ciklus elején hozott negatív intézkedés hatásait feledtetni lehet a következő években. Arra is volt már példa, hogy egy kormánypárt népszerűsége a mélyponton volt a ciklus során, majd megnyerte a következő választást.

Annyi biztos, hogy a Fidesz rálépett arra az útra, amelynek eredményeképpen a politikájával szemben álló rétegek összefoghatnak, és egy következő választáson súlyos vereséget mérhetnek a jelenlegi kormánypártra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr926846441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása