2014.10.28.
12:23

Írta: tükörjáték

Szocialista úton a Fidesz?

Alaposan felkavarodott a magyar belpolitika az önkormányzati választásokat követően. Október 12-én úgy tűnt, hogy egy nyugalmasabb korszak előtt állunk, de ezzel szemben a kampányhoz képest is meglehetősen forró lett a hangulat. Először az amerikai kitiltási botrány robbant, majd a kormányzat az internetadó bevezetését dobta be a közéletbe.

Mindkét esetben egyértelmű, hogy a Fidesz hibázott. A kitiltási ügy, annak titkossága miatt vélhetően még hosszú évekig a felszín alatt maradt volna, de egy kormányközeli napilap rosszul elsült akciója miatt az egész dolog nyilvánosságra került. Az internetadó csak olaj volt a tűzre, így mostanra egy masszív kormányellenes egységes tömb kezd formálódni.internet.jpg

Miért csak feltételes az általunk használt mód? Először is egyelőre semmilyen konkrét felmérés nincsen arról, hogyan változtatta meg pártok közötti erőviszonyokat az előbb említett két botrány. Másrészt a baloldali ellenzéki erők közötti egységesedési folyamat sem indult meg, bár mindkét ügy erre tökéletesen alkalmas lehet.

A vasárnapi és a most keddi demonstráció is az interneten szerveződött meg, pártok csak nagyon áttételesen álltak mögötte. A Fidesz számára az nagyon jól jött, hogy nem békésen ért véget az október 26-i demonstráció, bár annak erőszakosságát dőreség lenne a 2006-os eseményekhez hasonlítani.

A három győztes választás után tehát ismételten kiderült, hogy a kormánypártokat lehet hibára kényszeríteni, főleg úgy, hogy a mostani események belülről érkeztek. A választási sikerek minden bizonnyal kényelmessé tette a Fidesz vezetőit, és azt hitték, hogy az ellenzék képtelen lesz felállni, és komoly utcai tömegtámogatottságot szerezni. Erről persze még nem beszélhetünk, mivel azt nem tudjuk, hogy Tóbiás József és Gyurcsány Ferenc szavára mennyien mennének ki az utcákra.internet2.jpg

A Fidesz–KDNP már volt ennél nehezebb helyzetben, elég csak visszagondolni 2011-12 fordulójára, vagy 2012 nyarára, amikor már nagyon közel volt az MSZP a kormánypártokhoz. Akkor több szerencsés esemény együttállása révén sikerült ellépni a Fidesznek legfőbb ellenfelei elől. Természetesen most semmilyen garancia nincsen arra, hogy a történelem megismétli önmagát.

Nem tudjuk a mostani tiltakozások a következő napokban, milyen stádiumba fognak lépni. Annyi bizonyos azonban, hogy a kormánnyal szemben kezd kialakulni egy masszív és rendkívül ellenséges mag, amelynek a többsége fiatalokból áll, akikről az elmúlt négy évben a Fidesz teljes mértékben elfelejtkezett. A helyzetből csak szisztematikus, és hosszú távú, a fiatalokra is koncentráló politikával tudnának kijönni a kormánypártok, különben nagyon könnyen az elöregedő MSZP sorsára juthatnak.

32 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr266840485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fiatalokat csak az Internet érdekli. 2014.10.29. 15:13:38

Amikor az Internetadót belengették egy olyan témába tenyereltek bele Orbánék, ami sokkal több szállal kötődik az emberek hobbijához, az életviteléhez, mint mondjuk a 20-30 év múlva esedékes problémává váló nyugdíj. Sarkítva: az sokkal átélhetőbb, hogyR…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2014.10.28. 20:34:22

A baloldal kapott egy (kettő) magas labdát. Ha ezt sem ütik le jól, akkor tényleg pusztulásra ítéltettek.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.10.28. 20:42:24

Nincs most szükség a baloldalra. A Fidesz fogja megbuktatni Orbánt.

rockjano 2014.10.28. 21:16:13

"A Fidesz fogja megbuktatni Orbánt." Ez csak álom..ez a hatalmi gépezet elég jól ki van építve… még az adót sem mondják le…így viszont rájuk ég…

Josagos 2014.10.28. 21:17:14

Ne a baloldal ugráljon. Ők tényleg kikaptak, megérdemelten. Új, jobb arcok kellenek végre.

sanyix 2014.10.28. 21:20:17

@Josagos: nem a baloldal ugrál, ők csak szokás szerint meg akarják lovagolni a tüntetéseket, lenyúlni a show-t. Ezért kéne a tüntetésen megjelenő leszerepelt politikusokat, kiutálni.

turista a saját országában 2014.10.28. 21:39:13

"A Fidesz–KDNP már volt ennél nehezebb helyzetben, elég csak visszagondolni 2011-12 fordulójára, vagy 2012 nyarára, amikor már nagyon közel volt az MSZP a kormánypártokhoz. Akkor több szerencsés esemény együttállása révén sikerült ellépni a Fidesznek legfőbb ellenfelei elől."

A kormány 2018-hoz közeledve megteheti, valószínűleg meg is fogja lépni, hogy csodafegyverként újra előveszi a rezsicsökkentést.

Talán fel sem ismerték sokan, de a kormány és a Fidesz ellen kialakult általános ellenszenv már rég megvan, ezt a választások részvételi számai is fényesen igazolják, de nincs politikai erő, amely képes lenne fölszívni a fásultakat, az otthonmaradtakat. Amíg ebben nem lesz változás, maradnak a jelenlegi állapotok a netadóval (!), mert tavasszal a hatalmasra duzzadt társadalmi apátia és a közélettől való elfordulás, bezárkózás megmutatta, hogy alig 2 millió vokssal ( a szavazásra jogosultak 25%-val) itt fölényesen választást lehet nyerni.

Nem tudom, a ma este tömegesen utcára mentek közül hányan vettek részt az idei választásokon. Valamiért le merném fogadni, hogy csak töredékük. Pedig ha ez a tömeg egységesen elment volna szavazni, legalább Bp.-en nem az az eredmény született volna, mint ami. De ugye fújj, fidesz, de fújj ellenzéki pártok is, mert nincs kire szavazni.
Nyavalygással viszont nem megyünk semmire. Civil kezdeményezéssel meg lehet kísérelni elejét venni a netadónak, én is szurkolok (bár úgyis bevezetik), de megvan a dolga a civil kurázsinak és meg van a dolga a hivatásos politikának is. Mert kormányozni kell valakinek. A fidesznek viszont takarodnia kell, nem csak Orbánnak. Velejéig romlott banda. Javíthatatlan és átformálhatatlan.

Akkor viszont az nem elég, hogy vesszen a fidesz.

colonel Tigh 2014.10.28. 21:39:28

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: baloldalra szükség van, ahogy jobb oldalra is. Azokra nincs szükség akik jelenleg képviselik /balt és jobbot ugyanúgy/, főleg akik 89-óta rontják a levegőt. A fidesznek ugyanúgy el kell tűnnie mint ahogy a másik oldal kezd kikopni. De szigorúan, írmagostul kellene kigyomlálni az egészet. Szerintem ki kellene az embereknek harcolniuk, hogy mostantól csak az kaphat mandátumot a parlamentben, aki átmegy egy átvilágítási procedúrán, hogy nincs és nem is volt kötődése se mszphez, se fideszhez, no meg az ügynökaktákat azonnal nyilvánosan kutathatóvá kellene tenni. Orbán nem hiába védi annyira, egy normális országban már ennek ki kellene verni az embereknél a biztosítékot.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.10.28. 21:46:10

Félreértetted az írásomat. Én csak a mostani helyzetre értettem, hogy nincs szükség a baloldalra, hiszen Orbánt a saját pártja fogja megbuktatni.
Amúgy ettől az esettől eltekintve, a jövőt nézve teljesen egyetértek veled.

Netuddki. 2014.10.28. 22:27:45

A gyurcsányt hanyagolni kéne! Szerintem neki is van valami titkos "stratégiai megállapodása" az orbánnal...

Netuddki. 2014.10.28. 22:29:33

@colonel Tigh: Egy normális kormány esetén az a minimum, hogy az orbánékat lecsukják. Ezért van nekik nagyon sok vesztenivalójuk, és önként sose fogják átadni a "hatalmat"...

na4 2014.10.28. 22:32:40

Szocializmust építenwk ezek. Azt, amibe egyszer már belebukubk, De jó lesz!

Netuddki. 2014.10.28. 22:39:18

@na4: Még egy kádár rendszerből nem kérek! Ha orbán rendszernek hívják akkor se.

Azért van ám egy óriási előnyünk. Az orbán síkhülyékkel vette körbe magát. Olyanokkal akik ész nélkül végrehajtják a parancsait. Másra meg nem képesek, önálló gondolkodásra meg főleg nem.
Ma is volt a retekklubon valami hájfej akit kiállítottak az újságírók elé internetadót magyarázni. Bameg, ezeknek nemhogy diplomájuk nincsen, de szerintem az érettségijüket is úgy vették!

tcom 2014.10.28. 23:48:04

Könyörgöm, Petike, Anti! Ti nem vagytok fiatalok, nem fontos a net? Miért nem lehet csak egyszer legalább semlegesnek lenni? Nem visel semmilyen ellenkezést Orbán? Akkor rossz helyen vagytok.
Mekkora égés ez?

2014.10.29. 00:32:22

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: "Egy normális kormány esetén az a minimum, hogy az orbánékat lecsukják."

Ahhoz előbb ki kellene söpörni a magyar jogrendszerből az összes orbánista kollaboránst. Hiteles jogászokból kellene csinálni egy új Alkotmánybíróságot, meneszteni kellene a főügyészt, ki kellene rúgni a fideszes bírókat stb.
Ezek mindenhova bebetonozták magukat, gondolván hogy legalább 20 évig maradnak, ahogy azt Mengele doktor (hirtelen nem jut eszembe az igazi neve) el is köpte egyszer.

Szabványok 2014.10.29. 00:42:27

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Egyetértek.
Amúgy az a szerencsétlen képes volt azt dadogni, hogy azzal fogják motiválni a netadó befizetését, hogy a netszolgáltatók leírhatják a társasági adójukból.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.29. 01:55:37

Bocsi, de sok dologban nem értek egyet. Az egyik a baloldal egységesedésének feszegetése. Lásd:

valasszunk.blog.hu/2014/10/29/forradalmi_problema

Pont az a lényeg, hogy a FIDESZ bukása esetén a FIDESZ könnyen kerül olyan helyzetbe, hogy az 5% is kérdéses. Ekkor nem szabad egy "Jobbik vs Baloldal" meccset szülni, ahol a baloldal sok dologban a rossz összefogás miatt sokszor ellenszenves lesz. Hanem verseny kell.

A másik pedig a hiba értékelése. Erről is kifejtettem már részletesebben véleményt. Itt: valasszunk.blog.hu/2014/10/22/kedves_viktor_489

Elsősorban arról szól, hogy a hazai politikai kultúra bizony keményen a paranoid skizofrénia tünetei felé tolják el a politikus viselkedését, jellemét...

És akár a gazdaság is elvezethet egy komoly kormányválsághoz, stb. ami nem ad esélyt sem a talpra állásra.

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.29. 05:46:31

Komunisták, nem lesz itt semmi. Megunjátok, hazamentek, és fizettek havi 700-at, ha továbbra is melegpornót akartok bézni fullHD-ben

Conchobar 2014.10.29. 07:52:25

@Válasszunk: "Pont az a lényeg, hogy a FIDESZ bukása esetén a FIDESZ könnyen kerül olyan helyzetbe, hogy az 5% is kérdéses" - Szokták mondani, hogy az álmodozás az élet megrontója(, meg azt is, hogy álmodik a nyomor). Az még rendben van, hogy van aki úgy gondolja, hogy a netadóval kapcsolatos nyílt ellenkezés/ellenségesség hosszabb távon a (mostani) Orbán-kormány bukását hozhatja. Tán még az is meglehet, hogy a 2018-as választást a Fidesz el fogja bukni. Dehogy nem fog 5% alá esni a következő választáson, az biztosra vehető (az MSZP se tudott akkorát bukni 2010-ben, az MDF se 1994-ben, az SZDSZ is csak hosszas 5% körüli/fölötti imbolygás után esett 5% alá). Ugyanis minden párt mögött van párszázezer olyan választó, aki a legvégsőkig kitart

felcsutisuttyo 2014.10.29. 09:03:13

majd ha előkerülnek a fegyverek....ajaja!!!!!!! Ezt várom!

2014.10.29. 10:17:13

Megérne egy sci-fi filmet ha az egykori Bibo kollégisták találkoznának a mai Önmagukkal.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.29. 10:21:00

@Kalmár Lajos: Látom te nem sajnálod majd a 700-at hogy meleg pornót nézhess együtt bircával. Pedig inkább 300-at kellett volna fizetned, hogy időben felfedezzék a trippered.

deruyter 2014.10.29. 11:05:02

Nem kell kapkodni. Sokan mmost azt hihetik, hogy ez forradalom. Nem az, csak egy fontos lépés a változás felé.
Újabb szavazók szemében vált hiteltelenné és alkalmatlanná Orbán és bandája, de ettől még nem szűnt meg a tömegbázisa, sőt akik eddig a szavazóinak keménymagjához tartoztak még jobban összezárnak, mert meginog a hitük abban, hogy ők a többség. De ettől még nem alakult ki egy leváltásra képes alternatíva. A jelenlegi ellenzési pártok, különösen gondolok itt a még meglevő pozícióihoz ragaszkodó mszp-re és dk-ra megpróbálja lenyelni majd ezt a tömeget, és ha nem tudja, akkor megpróbélja kiszorítani. Ami könnyen sikerülhet is, ha nem lesz ennek szervezett formája és nem lesz egy két beazonosítható szimpatikus mérvadó személy, akihez kötni lehet. A fityisz abból él 2010 óta, hogy van 2-2,5 millió fix szavazója. Csak annyi kell, hogy a másik oldalon kialakuljon egy életképes alternatíva, és a passzív szavazók elmenjenek leadni tiltakozó voksukat. Addig is folyik majd a most elindult eróziós folyamat, ami uganúgy felzabálja a fideszt mint Gyurcsányt Öszöd. Hagyni kell, hogy a folyamat beérjen, nem kell a gyümölcsöt féléretten leszüretelni. Orbán ezt felismerte Öszöd után. Így lett kétharmada. Mivel szerintem még a szociknál és Gyurcsánynál is képtelenebb az önreflexióra, de legalábbis olyan rendszert épített ki ami ezt nem nagyon teszi lehetővé. A gyümölcs be fog érni. Már csak azért is mert érdemben kormányozni nem tud.

Tudományos libsizmus 2014.10.29. 11:23:43

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
Tetszik, amikor buziznak a különben megrögzött heterofób libsik:)

Tudományos libsizmus 2014.10.29. 11:29:11

@kobalt:
Az biztos. A fiatal korában trockista Willy Brandt is nagyot nézhetett, amikor külügyminiszter lett az egykori náci párttag Kiesinger kormányában.

Az eredetileg szintén kommunista Barroso is mesélhetne.

A legviccesebb eset azonban Bernadotte marsallé, aki miután elpártolt Napóleontól, Svédország királya lett. Az anekdota szerint halála után, a temetésre felkészítvén vették észre a vállára tetovált ifjúkori jakobinus tévedését: mort aux rois. Halál a királyokra.

2014.10.29. 11:38:59

@Tudományos libsizmus: Gondolj bele ;a mostani fideszesek mszp-nék le egykori önmagukat vagy fordítva.KI? Kire küldené a NAV-ot és egyéb szerveket?

sanyix 2014.10.29. 11:39:46

@Kalmár Lajos: gyurcsány elvtársad is valami hasonlót mondott...

Croma Soma 2014.10.29. 11:42:59

@Tudományos libsizmus: a változás iránya a kiábrándító!
Akiket emlegetsz megöregedve bölcsebbé váltak, ezek meg meghülyültek.

KUHULIN 2014.10.29. 12:00:39

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Igazad van!
"Ezért nem megy az adóhatóság a cigány maffiózók után: Vida Ildikó, az USA-ból kitiltott NAV-vezér szintén zenész Sok kérdésre adhat választ az alábbi híradórészlet, de leginkább arra, hogy miért nem megy az adóhatóság a cigány maffiózók után. Arra, miért röhöghetnek képen bennünket nap mint nap a televízióból a NAV adóstoplistájának élén trónoló "celeb" cigányok, miért lehetnek polgármesterek falvak lakosságának életét megkeserítő, sőt elvenni szándékozó uzsorásokból, miért van az, hogy a tisztességesen élni próbáló, becsületes magyar embernek kell kizárólag rettegnie a fináncok csengetésétől."
"A cigányasszonyt még Simicska tette fel a táblára paraszt fajsúlyú bábuként, csak közben a sakk szabályai szerint Ildikó elért az alapvonalig, és NAV-királynő lett belőle. Parkinson törvénye szerint egy hierarchikus szervezetben sokan eljutnak addig a beosztásig, amelynek betöltésére már alkalmatlanok, Vidára ez igaz lehet."
Forrás: a rettegett igazmondó portál.

Egyallampolgar 2014.10.29. 14:04:46

Vasárnap és kedden azért értünk el valamit, mert nem "ellenzéki pártok" szervezték a demostrációt. A FIDESZ azért tud ennyi botrányt megúszni, mert nincs ellenzéke.
Most sincs.
Az MSZP-SZDSZ oda jutott amit érdemelt. Reinkarnációikra láthatóan nem kíváncsi senki.

Egyenlőre az a jó, hogy még 3,5 van a választásokig. Addig persze a FIDESZ tovább fosztogatja a jelent és jövendőt. De talán összeáll egy vállalható nyugatra tartó, számtant ismerő csapat.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.30. 17:54:25

@Tudományos libsizmus: Aha szóval @Kalmár Lajos: szerinte is buzi libsi? mert ezt írta:

"Komunisták, nem lesz itt semmi. Megunjátok, hazamentek, és fizettek havi 700-at, ha továbbra is melegpornót akartok bézni fullHD-ben "
süti beállítások módosítása