2014.10.23.
19:30

Írta: tükörjáték

A béke ünnepe

Az utóbbi tíz évben Magyarország nem élt át olyan békés október 23-át, mint amilyen a 2014-es volt. Ennek több oka is lehet: a három választás évében mostanra gyakorlatilag mindenkinek elfogyott a muníciója, a politikai elit teljes mértékben belefáradt a csatározásokba. Az embereket teljes mértékben hidegen hagyja az ünnep, és úgy vannak vele, hogy őket hagyják már békén. Végül pedig lehet hivatkozni a mostani nagyon rossz időre is.

Mindegyik magyarázatban van némi igazság, de a híreket figyelve egyértelműen tudatos szándékról beszélhetünk a mostani ünnepen. A kormánypárt az utóbbi napok viharai után egyáltalán nem volt érdekelt abban, hogy az utcán ünnepeljen a választási sikerek ellenére sem. Egyelőre nincsenek felmérések arról, hogyan hatott a kormánypárti szavazókra az elmúlt napok botrányos ügyei. Minden bizonnyal nagyon sokan vannak, akiknek nem tetszik ez az egész, így lehet, hogy távol is maradtak volna egy nagy rendezvénytől.unnep.jpg

Másrészt egy aktív Fidesz–KDNP mozgósítás a másik oldalra is hatással lett volna, és könnyen lehet, hogy az ellenzék is jelentős tömegeket az utcára tudott volna vinni, főleg az internetadóra alapozva. A kormánypárt tehát ismételten a jegelés technikáját választotta, ami rövid távon mindenképpen eredményes lehet. Aki időt nyer, az életet nyer.

A békés ünnep a választópolgárok sokaságának azt is üzenheti, hogy összességében rendben mennek az országban a dolgok, és nincsenek egyáltalán elégedetlen tömegek. Ebből a szempontból is jól számol a kormány, azonban ez hosszú távon kevés lesz. Jól láthatóan a teljes állami kommunikációs gépezet meg van bénulva. Előbb az amerikai kitiltási botrány, majd pedig a tervezett internetadó körüli teljes zavarnak novemberben biztosan számszerű veszteségei is lesznek.

Egyelőre Fidesz–KDNP a napi szintű tűzoltással van elfoglalva, a hosszú távú kormányzati szempontok egyáltalán nem rajzolódtak ki, még a horizonton sem. Persze most annak kell örülni, hogy nyugalom honol az utcákon. Csak nehogy vihar előtti csen legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr886827119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása