2014.10.31.
15:52

Írta: tükörjáték

Lélegzetvétel

A politikai helyzet túlságosan forróvá válása előtt Orbán ismét tett egy lépést hátra. Az internetadó bevezetésének a felfüggesztésével a kormányfő időt nyert, de hosszú távú jövőjét továbbra sem lehet megjósolni. Sok esetben történt már ilyen a miniszterelnök pályafutásában. A mögöttünk hagyott ciklusban az előzetes regisztráció bevezetése, majd a tervezett felsőoktatási keretszámok megvágását követő felzúdulást sikeresen tudta kezelni.

Orbán túlélő képességét a legjobban a 2006-os választási vereséget követően bizonyította, amikor már a saját párttársai is arról beszéltek, hogy soha többé nem lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Akkor egy véletlen szerencse (az őszödi beszéd elhangzása, majd annak nyilvánosságra kerülése) mentette meg a teljes politikai bukástól. A Fidesz elnökének 1994-et követően is nagy szerencséje volt, mivel ha akkor egy egységes jobboldal szenvedett volna vereséget a baloldaltól, akkor nem valószínű, hogy a Fidesz talpra tudott volna állni 7 százalékos támogatottságról.Clipboard01.jpg

Egyelőre a mostani kormánypártok fellélegezhetnek, de ez csak időleges lehet. Damoklész kardjaként lóg a fejük fölött az amerikai kitiltási botrány, mivel abban az ügyben továbbra sem lehet tisztán látni. Nem tudni, hogy mikor bukkan föl egy konkrét kormányzati személyt érintő korrupciós hír, ami adott esetben további súlyos károkat okozna a Fidesznek. Az internetadó részleges visszavonását követően a kormányellenes tüntetők megpróbálják éberen tartani a lángot, kérdés mennyi embert tudnak majd most megmozgatni.

Aklik unalmas hónapokra, évekre számítottak az idei három országos választást követően azoknak mélyen csalódniuk kellett. A Fidesz részben amiatt, mert nincsen egyelőre reális kihívója, részben a belső hatalmi harcok miatt bizonyos szinten elveszítette a kapcsolatot a valóssággal. Ha a következő hónapokban nem találják meg a visszafelé vezető utat, akkor lassan el lehet kezdeni beszélni, hogy ki és milyen formációban válthatja le őket 2018-ban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr376851837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása