2014.11.22.
13:57

Írta: tükörjáték

Korai pofon a kormánynak

Az internetadó tervezett bevezetése, valamint az amerikai kitiltási ügy kipattanása óta már a második közvélemény-kutatást ismerhettük meg a pártok támogatottságának a változásáról. Mind a Nézőpont Intézet, mind az Ipsos visszaeső Fideszt, és kicsit emelkedő Jobbikot és LMP-t mért. A kormánypártok gyengülésével leginkább a bizonytalanok és nem szavazók tábora növekedett, a baloldali ellenzék egyetlen plusz szavazatot sem tudott szerezni. Mindez kísértetiesen hasonlít a 2011-2012-ben látott folyamatokhoz.

 

 

A magyar politikai rendszer tehát továbbra is meglehetősen befagyottnak tekinthető. A jobbközép kormány támogatottság vesztésének nincsen igazából nyertese, ráadásul a mostani kutatások szerint is magyar társadalom több mint 60 százaléka inkább jobboldalinak tekinthető. A baloldalnak most nagyon jó esélye van arra, hogy jelentős tömegeket állítson maga mellé, de a megújulás képtelenségük egyelőre semekkora szavazói tömböt sem tud vonzani. 

A következő hónapok legérdekesebb kérdése egyértelműen az lesz, hogy a kormánytól eltávolodók stabilan a bizonytalan szavazói tömbben foglalnak majd helyett, és a jövőbeli kedvező intézkedések miatt visszatalálnak ismét korábbi pártjukhoz. Másrészt a Jobbik, vagy a baloldali erők lesznek képesek ezeket a szavazókat megszólítani. Az eddigi novemberi kutatások alapján egyelőre a radikális párt tűnik a nyertesnek.    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr956923613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása