2014.10.25.
12:31

Írta: tükörjáték

Forró szomszédság 2.

A vasárnapi ukrajnai parlamenti választás előtt viszonylag kevesebb szó esik a kárpátaljai magyarságról, pedig ez hazánk szempontjából ugyanolyan fontos kérdés, mint hogy mi lesz a keleti szomszédunkkal. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Petro Poroshneko elnök által összegründolt párt listájának a 62. helyén egy magyar politikus fog állni. A felmérések azt mutatják, hogy Brenzovics László nagy valószínűséggel be fog jutni a törvényhozásba, de érdekérvényesítő erejével kapcsolatban fölösleges illúziókat táplálni.

A kárpátaljai magyarság számára a legnagyobb feladat jelenleg, hogy ezt a telet valahogy túlélje. Oroszország mindent meg fog tenni, hogy az országban minél nagyobb zavarok alakuljanak ki a hideg időjárás mellett. Ebben a helyzetben akár Budapest segítségére is szüksége lehet az ottani magyaroknak, reméljük a magyar kormány és az ellenzéki pártok képesek lesznek ebben az ügyben egységesen fellépni, ha úgy hozza majd a helyzet.beregszasz.jpg

A következő lépésnek pedig a szülőföldön maradás elősegítésének kellene lennie. Ebben sem érdemes rózsaszínű álmokat kergetni, mivel a közeljövőben nem várható egy olyan ukrán gazdasági növekedés, amely elősegítheti az itteni munkahelyteremtést, és az életkörülmények legalább minimális javulását. Elhúzódó válságra, és elszegényedésre kell készülni. Itt is kulcsszerepe lehet Budapestnek, amivel szimpátiát ébreszthet akár a kijevi vezetés köreiben is.

Végül, ha sikerül a parlamenti képviseletet megszerezni, akkor azt a lehető legjobban kell felhasználni. Minden fórumon ki kell állni a helyi magyarság önrendelkezési joga mellett, amelyet az ukrán állam keretei között kell kiteljesíteni. Az Ukrajnára irányuló nemzetközi figyelem mellett ennek hangsúlyozása csak hozhat a közös ügy konyájára, és nem szabad elszaladni a viták elől sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr866831329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása